Krem juhe od povrća odlična su hrana za zimu, kada je Vata dosha aktivna. Da bismo držali Vata doshu pod kontrolom, treba nam topla, začinjena i uljnata hrana. Svakako dopunite obrok proteinima, poput svježeg sira, možda puretine sa žara ili kakvim tahini namazom, kako biste odravali tjelesnu temperaturu i imali dovoljno energije.
Sastojci:
Glavica karfijola
Glavica luka
1 krumpir
2 režnja češnjaka (bijelog luka)
Sol, papar, kumin, asafetida, svježi đumbir, curry u prahu, korijander, sušeni peršin, kuminove sjemenke
Ulje (hladno prešano) ili čajna žlica gheeja
Malo raženog brašna/zobenih pahuljica/pirov griz/psylliuma za zgušnjavanje juhe
(vrhnje za kuhanje ili obično kiselo vrhnje možete dodati ako niste bolesni ili punih sinusa)
1l vode
Postupak:
Karfijol, krumpir, luk i šešnjak narežemo na komade i stavimo kuhati u 1l vode. Dodamo začine, kuhamo na jakoj vatri dok ne zakipi i smanjimo vatru. Kuhamo 20-30min., dok se krumpir ne skuha.
5min.prije kraja kuhanja, dodamo 1 jušnu žlicu raženog brašna/zobenih pahuljica/pirov griz/psylliuma za zgušnjavanje, tako da prvo izdvojimo 1dcl juhe u šalicu i zamiješamo sastojke, vratimo ih u lonac sa i pričekamo da malo zgusne juhu.
Štapnim mixerom usitnimo na 1min., tako da ostanu komadići povrća, ali da dobijemo gustu, krem juhu.
Dodamo sušeni peršin, ghee/ulje i serviramo.