Pancha karma

Pancha – 5

Karma – akcija

Pet akcija ili postupaka Pancha karme su:

Vamana – inducirano povraćanje

Virechana – inducirano čišćenje tankog i debelog crijeva purgativom

Anuvasana Basti/Niruha Basti – medicirane i klizme za čišćenje debelog crijeva

Nasya – medicirano čišćenje nosne šupljine

Raktamokshana – puštanje krvi

panchakarma-treatment-in-velachery.jpg

Danas se puno govori o Pancha karmi, nažalost u krivom kontekstu. Pancha karma je 5 postupaka prirodnog čišćenja tijela i uma od Agnija (vatre), Dosha (Vata, Pitta, Kapha) i Male (urin, stolica, znoj), koristeći prirodne ritmove tijela i okoline.

Pancha karma mora imati svoj prirodni tijek, ne daje se svakome i za bilo koje uvjete i stanja, a obavezno mora proći pripremni postupak ili PURVA KARMA postupke. Također se mora odvijati u primjerenom dijelu godine, ovisno o tome koji je primarni cilj terapije i koje metode Pancha karme se koriste, stoga nije isto kada radite Pancha karmu.

Pancha karma je zabranjena za izvođenje bilo gdje izvan kliničkih uvjeta i stručnjaka. Ne dolazite na postupak u nečiji ured ili centar pa šetate kući nakon toga, već trebate biti u izoliranom i mirnom okružju, sa liječnikom pored vas. Zaista mnogo toga može poći krivo i važno je da to ne radi netko tko je „priučen“ na tečaju, već ayurvedski liječnik. To znači da pravu Pancha kamu trebate raditi u Indiji, u klinici.

Cijeli postupak čišćenja nije ugodan, treba vam snažno tijelo i um, dosta snage, a ponajviše vremena. Kako biste otputovali, treba vam barem 2 dana da se prilagodite okruženju, 3-7 dana da prođete pripremni postupak (Purva karmu), odradite Pancha karmu, ovisno o liječnikovoj prosudbi što trebate i nakon toga trebate 3-7 dana da polako počnete ponovo jesti, da metabolizam bude u stanju podnijeti put natrag. Nakon što dođete kući, trebate se vrlo strogo pridržavati uputa hrane i lifestylea koji je odredio liječnik. Sve zajedno može trajati 3-4 mjeseca.

Kako biste pristupili postupku, treba vas pregledati i odrediti koje terapije dobivate jer nisu sve terapije za sve pojedince i stanja. Nakon toga se određuje vrijeme godine kada ćete to odraditi.

panchakarma1.png

Sažeto, za Pancha karmu je potrebno:

1) PURVA KARMA = PRIPREMNI POSTUPAK, koji se sastoji od:

  1. Pachana: dizanje metaboličke snage probave – traje 3-10 dana
  2. Snehana: unutarnje i vanjsko uljenje (tijela i probavnog trakta) – traje do 7 dana
  3. Svedana: unutarnje i vanjsko znojenje i zagrijavanje – radi se paralelno i odmah nakon Snehane

2) PANCHA KARMA:

VAMANA, VIRECHANA, BASTI, NASYA I RAKTAMOKSHANA

3) PASCHATA KARMA = rekonvalescentni postupci (hrana i lifestyle) barem 2 mjeseca nakon Pancha karme

Stoga, masaže, uljenje tijela, ispiranja nosa, radikalne masaže smanjenja masnog tkiva (Mardana) i slično se zovu Purva karma tehnike i uobičajene su u sve više kozmetičkih ili wellness studija i nisu bezopasne, osobito ako se rade više od 3 puta tjedno.

Ayurveda je medicina i znanost stara više od 5000 godina i postoje razlozi zašto se Pancha karma radi u kontroliranim uvjetima i dozvoljeno je samo specijalistima, koji su završili 6 godina medicine i specijalizirali Pancha karma tehnike na ayurvedskom sveučilištu provoditi ove vrste terapija.

panchakarma2.jpg

Izdvojeno

Dobrodošli

Nemate račun?