Proljeće i Kapha dosha slijeću u grad

Proljeće je vrijeme kada se budi Kapha dosha. Kvalitete Kapha doshe su: hladno, ljepljivo, maglovito, sporo, masno, teško, gusto, mekano. Sve što se ponaša u skladu s navedenim kvalitetama ima odlike Kaphe. Jedan dobar primjer je sir. Kada ga ostavimo u hladnjaku, on je tvrd i u formi. Ne možemo ga modelirati. Međutim, ako ostavimo tvrdi sir na suncu, počet će se topiti, istjecati iz svoje forme, postat će ljepljiv, gust i mekan. Kapha dosha u nama ponaša se na isti način. Kada zasja sunce i snijeg se počne topiti sa prvim zrakama sunca, sve što je u nama bilo zaleđeno i statično, počinje istjecati iz svoje prvobitne forme. Znači da nam počne curiti nos, sinusi otpuštaju sakupljenu sluz, osjećamo se teško i tromo. Neki to zovu proljetnim umorom. Prema Ayurvedi, Kapha dosha dolazi u kasnu zimu i najjači utjecaj osjećamo do kasnog proljeća zato što ta vremenska i godišnja doba nose značajke Kaphe. Zrak je vlažan, hladan, težak, snijeg kopni i postaje težak pod nogama. Vrijeme koje prethodi treba posvetiti stabiliziranju Kapha doshe u nama, ako osjećamo neke od simptoma:

 • Manjak apetita
 • Curenje nosa (koje nije alergijsko)
 • Težina iza obroka i generalno u tijelu i glavi
 • Ne probavljamo obroke
 • Spava nam se češće, prilegnemo u poslijepodnevnim satima
 • Umaramo se brže nego inače
 • Nakupljamo kilograme
 • Imamo potrebu za slatkim, slanim i masnim

Pojedinci koji imaju više značajki Kapha doshe u svojoj konstituciji, jače će osjetiti navedene simptome. Pojedinci koji su više Vata ili Pitta konstitucijskih značajki, osjećat će olakšanje sa toplijim, vlažnijim vremenom, s time da su Pitta konstitucije sretnije kada je zrak još suh i hladan.

Kako si pomoći?

Hrana je nešto što unosimo svakih nekoliko sati u organizam i ima najveći utjecaj na to kako se osjećamo u vlastitom tijelu. Hrana koja potiče i „diže“ Kaphu u tijelu je: hladna, ljepljiva, slatka, teško probavljiva, masnija hrana, u što bismo ubrojili: mliječne proizvode (osim vrućeg, začinjenog mlijeka), meso, pšenične proizvode i svu pečenu, tešku hranu.

Kako bismo stabilizirali osjećaj umora i potakli metabolizam da radi brže:

 • Jedemo vrlo male obroke, 5-6x dnevnokapha-diet
 • Pijemo vruće tekućine, nikada hladne. 0,5h prije i 1,5h iza obroka ne pijemo tekućine, osim vruće vode na gutljaje ili đumbirov čaj
 • Konzumiramo hranu koja je vruća, začinjena (ljutkasta i gorka), citronke; naranče, limune, grejp, mandarine
 • Jedemo laganu, kuhanu hranu (termički obrađenu – NE SIROVU)
 • Ustanemo rano, sa izlaskom sunca, popijemo tople vode, prošećemo ili vježbamo prije doručka i jedemo kad osjetimo gladkapha sun salutations.png
 • Ne jedemo kada nismo gladni
 • Aktivnije i rigoroznije vrste tjelovježbi su osobito korisne u vrijeme ranog proljeća i kasne zime, poput; ashtanga yoge, vinyasa stilova, trčanja, boksa i bilo kakvih kardio vježbanja, osobito rano ujutro, kada je Kapha dosha najjača – znojite se!!!

Pijte i jedite toplo, male količine, počnite se kretati po svježem zraku (sada više nema izgovora), ustanite rano. Pričekajte tjedan dana i osjećaj umora će se smanjiti i počet ćete osjećati one prave Kaphine kvalitete, kao što su: snaga, stabilnost, izdržljivost, ljubav, suosjećanje i brza sposobnost regeneracije.

kapha-marilyn

 

Jedni od najljepših ljudi svijeta su vrlo jakih Kapha značajki 😉

Kapha je, prema Ayurvedi, najbolja i najstabilnija dosha jer je najuzemljenija i najizdržljivija od sve tri. Budući da svi imamo sve tri doshe u sebi – učinimo najbolje što možemo od svoje Kaphe i pozdravimo ju jutarnjim suncem.

kapha-traits

Budite si dobri.

Ayurveda

https://www.facebook.com/Sanus-vita-462787300584797/

Larisa Čižmešija 385 95 5740332, Ayurvedic practitioner

larisa.cizmesija@gmail.com

Izdvojeno

Dobrodošli

Nemate račun?

ANĐELI I TERAPIJSKI RAD