Proljeće je vrijeme kada se budi Kapha dosha. Kvalitete Kapha doshe su: hladno, ljepljivo, maglovito, sporo, masno, teško, gusto, mekano. Sve što se ponaša u skladu s navedenim kvalitetama ima odlike Kaphe. Jedan dobar primjer je sir. Kada ga ostavimo u hladnjaku, on je tvrd i u formi. Ne možemo ga modelirati. Međutim, ako ostavimo tvrdi sir na suncu, počet će se topiti, istjecati iz svoje forme, postat će ljepljiv, gust i mekan. Kapha dosha u nama ponaša se na isti način. Kada zasja sunce i snijeg se počne topiti sa prvim zrakama sunca, sve što je u nama bilo zaleđeno i statično, počinje istjecati iz svoje prvobitne forme. Znači da nam počne curiti nos, sinusi otpuštaju sakupljenu sluz, osjećamo se teško i tromo. Neki to zovu proljetnim umorom. Prema Ayurvedi, Kapha dosha dolazi u kasnu zimu i najjači utjecaj osjećamo do kasnog proljeća zato što ta vremenska i godišnja doba nose značajke Kaphe. Zrak je vlažan, hladan, težak, snijeg kopni i postaje težak pod nogama. Vrijeme koje prethodi treba posvetiti stabiliziranju Kapha doshe u nama, ako osjećamo neke od simptoma:
- Manjak apetita
- Curenje nosa (koje nije alergijsko)
- Težina iza obroka i generalno u tijelu i glavi
- Ne probavljamo obroke
- Spava nam se češće, prilegnemo u poslijepodnevnim satima
- Umaramo se brže nego inače
- Nakupljamo kilograme
- Imamo potrebu za slatkim, slanim i masnim
Pojedinci koji imaju više značajki Kapha doshe u svojoj konstituciji, jače će osjetiti navedene simptome. Pojedinci koji su više Vata ili Pitta konstitucijskih značajki, osjećat će olakšanje sa toplijim, vlažnijim vremenom, s time da su Pitta konstitucije sretnije kada je zrak još suh i hladan.
Kako si pomoći?
Hrana je nešto što unosimo svakih nekoliko sati u organizam i ima najveći utjecaj na to kako se osjećamo u vlastitom tijelu. Hrana koja potiče i „diže“ Kaphu u tijelu je: hladna, ljepljiva, slatka, teško probavljiva, masnija hrana, u što bismo ubrojili: mliječne proizvode (osim vrućeg, začinjenog mlijeka), meso, pšenične proizvode i svu pečenu, tešku hranu.
Kako bismo stabilizirali osjećaj umora i potakli metabolizam da radi brže:
- Jedemo vrlo male obroke, 5-6x dnevno
- Pijemo vruće tekućine, nikada hladne. 0,5h prije i 1,5h iza obroka ne pijemo tekućine, osim vruće vode na gutljaje ili đumbirov čaj
- Konzumiramo hranu koja je vruća, začinjena (ljutkasta i gorka), citronke; naranče, limune, grejp, mandarine
- Jedemo laganu, kuhanu hranu (termički obrađenu – NE SIROVU)
- Ustanemo rano, sa izlaskom sunca, popijemo tople vode, prošećemo ili vježbamo prije doručka i jedemo kad osjetimo glad
- Ne jedemo kada nismo gladni
- Aktivnije i rigoroznije vrste tjelovježbi su osobito korisne u vrijeme ranog proljeća i kasne zime, poput; ashtanga yoge, vinyasa stilova, trčanja, boksa i bilo kakvih kardio vježbanja, osobito rano ujutro, kada je Kapha dosha najjača – znojite se!!!
Pijte i jedite toplo, male količine, počnite se kretati po svježem zraku (sada više nema izgovora), ustanite rano. Pričekajte tjedan dana i osjećaj umora će se smanjiti i počet ćete osjećati one prave Kaphine kvalitete, kao što su: snaga, stabilnost, izdržljivost, ljubav, suosjećanje i brza sposobnost regeneracije.
Jedni od najljepših ljudi svijeta su vrlo jakih Kapha značajki 😉
Kapha je, prema Ayurvedi, najbolja i najstabilnija dosha jer je najuzemljenija i najizdržljivija od sve tri. Budući da svi imamo sve tri doshe u sebi – učinimo najbolje što možemo od svoje Kaphe i pozdravimo ju jutarnjim suncem.
Budite si dobri.
Ayurveda
https://www.facebook.com/Sanus-vita-462787300584797/
Larisa Čižmešija 385 95 5740332, Ayurvedic practitioner
larisa.cizmesija@gmail.com