Ayurveda kaže da je Agni = probavna vatra, najvažnija stavka u borbi protiv bolesti. Virusi, bakterije i prehlade stižu sa jesenjim danima. Kada osjetimo da nas “hvata” prehlada, znači da nam Agni pada i da nećemo moći probaviti puno hrane ili tešku hranu. Treba nam hrana koja će biti hranjiva, a opet probavljiva i koja će održavati i poticati Agni i pomoći nam ozdraviti kroz par dana.
Preporučam i kao nježnu detoksikaciju. Ukoliko kombinirate s laganim doručkom i bez ikakve pšenice, ovo vam može posužiti kao post.
Juha:
3 mrkve
1 luk
1 peršin (list i korijen)
svježi đumbir (članak prsta)
sol, papar, đumbir u prahu
1/2 čajne žličice: kumina, korijandera i kurkume u prahu
Kuhamo zajedno 20-ak minuta i pasiramo povrće.
Jedemo vruće, svaka 3-4h ili kad smo gladni.
Potencijalni ukusni dodatak su poznati “žganci” ili palenta.
U kipuću, slanu vodu, sa malo ulja, dodajemo kukuruznu krupicu i miješamo 2-3minute.
Naputak: dok ste bolesni, ne dodajte vrhnje za kuhanje ili bijelo brašno u juhu ili palentu – pogoršat će simptome.
Dobar tek!
Larisa Čižmešija
https://www.facebook.com/Sanus-vita-462787300584797/
Mob: 385 (0)95 574 0332