Što jesti kad smo bolesni – Obrok za prehladu

Ayurveda kaže da je Agni = probavna vatra, najvažnija stavka u borbi protiv bolesti. Virusi, bakterije i prehlade stižu sa jesenjim danima. Kada osjetimo da nas “hvata” prehlada, znači da nam Agni pada i da nećemo moći probaviti puno hrane ili tešku hranu. Treba nam hrana koja će biti hranjiva, a opet probavljiva i koja će održavati i poticati Agni i pomoći nam ozdraviti kroz par dana.

Preporučam i kao nježnu detoksikaciju. Ukoliko kombinirate s laganim doručkom i bez ikakve pšenice, ovo vam može posužiti kao post.

 

Juha:

3 mrkve

1 luk

res1.jpg

1 peršin (list i korijen)

svježi đumbir (članak prsta)

sol, papar, đumbir u prahu

1/2 čajne žličice: kumina, korijandera i kurkume u prahu

Kuhamo zajedno 20-ak minuta i pasiramo povrće.

Jedemo vruće, svaka 3-4h ili kad smo gladni.

 

Potencijalni ukusni dodatak su poznati “žganci” ili palenta.

U kipuću, slanu vodu, sa malo ulja, dodajemo kukuruznu krupicu i miješamo 2-3minute.

res3.jpg

 

 

 

 

 

 

Naputak: dok ste bolesni, ne dodajte vrhnje za kuhanje ili bijelo brašno u juhu ili palentu – pogoršat će simptome.

Dobar tek!

res2.jpg

Larisa Čižmešija

https://www.facebook.com/Sanus-vita-462787300584797/

larisa.cizmesija@gmail.com

Mob: 385 (0)95 574 0332

 

 

 

 

 

By |2016-09-23T21:27:42+00:00rujan 23rd, 2016|Recepti|2 komentara

2 komentara

  1. Kristijana listopad 19, 2016 at 4:42 pm - Reply

    Koliko vode treba dodati povrcu?

    • Sanus vita listopad 19, 2016 at 7:05 pm - Reply

      Dodajte oko pola litre vode i kuhajte. Treba biti ljuta i začinjena, ali ne pregusta pa se možete igrati sa dodavanjem vode kasnije, ako smatrate da vam više prija rijeđa. Čim je jača prehlada, obično paše rijeđa juha. 🙂 Javite kako je prošlo.

Ostavite poruku

Pin It on Pinterest

Share This